Sonntag, 11. April 2010

expo Robert Capa - Szeged - Ungaria

O colectie de 57 de fotografii semnate Robert Capa(1913-1954) pot fi văzute pâna în 25 aprilie la Muzeul Móra Ferenc din Szeged/Ungaria. Robert Capa s-a născut în Budapesta iar numele lui real este Friedmann Endre Ernö. Aceste 57 de fotografii fac parte din colectia de 937 de fotografii denumită Robert Capa Master Selection III și sunt proprietatea Statului Maghiar , fiind cumpărate in 2008-2009 de Muzeul Național Maghiar. De ce Master Selection III? pentru că din cele peste 70.000 de negative proprietate a International Center of Photograpy din New York au fost selectate 937 si au fost facute 3 copii identice fără a mai putea fi vreodată făcute alte copii. Una din serii este la New York, a doua a fost cumpărată de Tokyo Fuji Art Museum/Japonia iar a treia colectie a fost cumpărată de Muzeul National Maghiar. În plus pe lânga aceste 937 fotografii, Muzeul National Maghiar a mai cumparat si 48 printuri originale. Tot acest efort a fost făcut ca un tribut adus lui Robert Capa care a fost un fotograf de origine maghiară. Au fost alese cele mai reprezentative fotografii din cele cinci fronturi de luptă unde a fost prezent Robert Capa ca fotograf de război ( Războiul Civil Spaniol, Razboiul Chino-Japonez, al II-lea Război Mondial , Razboiul arabo-israelian din 1948 și primul război din Indochina). În centrul fotografiei de mai sus ,se vede fotografia realizată în 1943 de fotojurnalistul britanic George Rodger(1908-1995) reprezentându-l pe Robert Capa . Din păcate a murit în 25 mai 1945, la doar 41 de ani, călcând pe o mină în timpul primului război din Indochina. Câțiva membri aparținând Asociației de păstrare a tradițiilor militare americane din al II-lea Război Mondial au fost prezenți sâmbătă 10 aprilie în această expoziție, prezentând arme, echipamente militare, uniforme, ziare și multe alte obiecte provenind din acea perioadă.
In dreapta se vede fotografia datorită căreia a devenit cunoscut în întreaga lume . Fotografia a fost făcută în 1936 în timpul Razboiului Civil din Spania si se numeste ”Falling soldier” deoarece a surprins actul de cădere al bărbatului împușcat. Și fiindcă nu poti deveni celebru doar așa, pur și simplu, evident că și Robert Capa cu fotografia ”Falling soldier” a fost în centrul discuțiilor pro si contra, vis-a-vis de autenticitatea ei.

În 1947 ,Capa a fost co-fondatorul agenției Magnum Photos - prima agenție pentru fotografi independeți din întreaga lume.







Îi mulțumesc fotografului Szőke János și lui Medgyesi Konstantin-ofițerul de presă al Muzeului Móra Ferenc din Szeged pentru invitatia la acest eveniment .




4 Kommentare:

  1. Foarte tare expozitia si foarte interesanta istoria pe care o aflu de-aici. Imi place mult reportajul.

    AntwortenLöschen
  2. Ar mai fi multe lucruri interesante de povestit. Poate am sa revin cu update :) despre una din seriile de fotografii expuse.

    Merci pentru vizită si aprecieri !

    AntwortenLöschen
  3. Jaytee hat mich auf die Capa-Ausstellung aufmerksam gemacht! Ich bin ein großer Fan von R.C. und wünsche der Ausstellung ganz viel Erfolg!!!

    AntwortenLöschen