Dienstag, 20. April 2010

Zilele Maghiare Banatene - 2

In a patra zi (luni 19 aprilie) din calendarul evenimentelor culturale, organizate de Asociatia Femeilor Maghiare din Timisoara, cu ocazia sarbatoririi Zilelor Maghiare Banatene a avut loc concertul Filarmonicii de copii din Vlahita /jud.Harghita -sub bagheta dirijorului Haaz Sandor . Concertul a fost gazduit in Biserica romano-catolica Millenium din cartierul Fabric/Timisoara. (Pentru cinstirea a 1000 de ani de la stabilirea ungurilor in Campia Panoniei, a fost ridicata aceasta biserica si de aici si numele de Millenium. Constructia ei a inceput in 1896 si a fost finalizata in 1901, fiind sfintita in 13 octombrie al aceluiasi an. Capacitatea bisericii este de 3000 de persoane)

Din 1983 Filarmonica de Copii este compusa din 140 de copii ( 100-cor , 40-orchestra) si este prezenta la 20-30 de evenimente anual. Trebuie sa amintesc faptul ca in Vlahita nu exista scoala de muzica, iar instruirea instrumentistilor are loc la cercul de muzica din cadrul Clubului Copiilor si Scolarilor din Vlahita. Datorita succesului si impresiei bune, au fost invitati sa sustina concerte si turnee atat in tara cat si peste hotare. De asemenea , se pot mandri ca din anul 2000 au imprimat si 3 CD-uri.
Repertoriul formatiei este compusa din cantece populare maghiare cat si cantece traditionale ale altor popoare, cu acompaniament de orchestra si nu in ultimul rand piese clasice scurte.

Prestatia minunata a acestor copii a fost rasplatita cu aplauze indelungate. Iar urmarea acestor aplauze a fost ca urechile noastre au mai fost delectate cateva minute cu muzica lor.

Felicitari atat copiilor ,instructorilor cat si organizatorilor pentru aceasta seara deosebita !

------------------------------------------------------------------------------------------------ Vineri 16 aprilie, la Casa Maghiara( sala Bolyai Janos) din Timisoara a avut loc o seara literara cu participarea membrilor Ligii Scriitorilor Maghiari din Transilvania. (E-MIL , Erdélyi-Magyar Irók Ligája).


Au citit fragmente din operele lor autorii : Muszka Sandor(S), Markus Andras(CS), Orban Janos Denes(D)-presedinte E-MIL si invitatul din Ungaria , poetul Szalinger Balazs(CD).

Acesta a fost al doilea eveniment din cadrul Zilelor Maghiare Banatene.


1 Kommentar: