Dienstag, 4. Mai 2010

Zilele Maghiare Banatene - 5

Voi scrie aici foarte pe scurt despre alte doua seri culturale maghiare la care am luat parte in data de 1(sambata) si 4(marti) mai. De fapt....voi aminti si al treilea eveniment chiar daca nu am fost prezenta deoarece are legatura cu celebrarea culturii maghiare banatene . Primul calup de fotografii si cel mai recent este un fel de doi in unul pentru mine. Datorita faptului ca am fost prezenta marti 4 mai la prezentarea de carti care a avut loc la Centrul Comunitar Kos Karoly din Timisoara am putut vedea si expozitia itineranta de fotografii
a Asociatiei Carpatine Transilvane- EKEART care a fost vernisata in 20 aprilie. Dar sa revin foarte pe scurt la evenimenul literar unde rolul meu a fost de fotograf, ca de altfel la toate celelalte evenimente. De aceea nici nu ma hazardez in a comenta mai mult decat ma pricep. :) In cazul in care cineva din cei prezenti in sala, a dat de blogul meu si doreste sa aduca precizari vis-a-vis de acesta actiune sau altele din acest sir de actiuni culturale care sunt postate aici , este binevenit sa-si spuna parerea.

La aceasta seara literara au participat trei invitati aradeni :

Jambor Gyula(S)-jurnalist si reprezentantul editurii Irodalmi Jelen -a prezentat cele mai noi volume ale Cartilor Literare Jelen.

Brauch Magda(C)-profesoara de limba si literatura maghiara si Puskel Peter(D)-jurnalist, prozator si istoric local au dat citire catorva scurte fragmente din propriile carti : ”Abordarea poeziei” si ”In mare incurcatura” . Scurtele texte din cartea lui Puskel Peter se incadreaza in proza umoristica. (am prezentat invitatii in ordinea din fotografie : de la stinga la dreapta si nu in ordinea in care au luat cuvintul)


.


------------ Urmatoarele cateva fotografii sunt de la un eveniment folcloric desfasurat sambata 1 Mai la Casa Studentilor din Timisoara. La Gala de folclor I, denumita ”In cautarea datinilor” au participat grupuri de dans popular din Timisoara/Eszterlánc si Bóbita, Tormac/Csűrdöngölő si Szederinda, Lugoj/Gyöngyvirág , Deta/Buzavirág , Jimbolia/Delibáb cat si grupul Eben-Guba al Ansamblului Folcloric din Szeged-Ungaria.







In 9 mai se va incheia seria evenimentelor dedicate culturii maghiare din zona Banatului istoric cu o excursie organizata la Parcul Istoric National din Opusztaszer/Ungaria.

Dar pana atunci , mai sunt doua evenimente in calendar. Vineri 7 mai la Casa de Cultura din Dumbrava va avea loc o seara de folclor sustinuta in cadrul programului de sprijinire a diasporei maghiare derulat de CJ Harghita , in organizarea Asociatiei Tinerilor Artisti , iar in 8 mai, la Casa Studentilor din Timisoara va avea loc Gala de Folclor II.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen