Am fost ieri la o expozitie pe care as recomanda-o si altora sa o viziteze si de care, cu siguranta imi voi aminti cu drag inca multa vreme de acum incolo. Este vorba despre lucrarile grafic-designer-ului german Lucian Bernhard (1883-1972), care pot fi vazute la Palatul Baroc din Timisoara pana in data de 6 iunie.
Asa cum nici eu nu am stiut prea multe despre el sunt convinsa ca mai sunt si altii ca mine. Asa ca, m-am gandit sa scriu aici cate ceva despre Emil Kahn. Da, acesta este numele real al artistului. Lucian Bernhard este pseudonimul sub care a inceput sa lucreze cand a ajuns la Berlin in 1901 .
Primul lui succes l-a avut in 1903 , la varsta de 21 de ani, cand a castigat un concurs de postere sponsorizat de unitati de afaceri din Berlin. Unul din sponsori a fost Compania de chibrituri Priester. Afisul realizat de Bernhard pentru chibriturile Priester a fost un afis simplu, care a prezentat intr-un mod atractiv obiectul caruia i s-a facut publicitate.
La 23 de ani a devenit deja atat de cautat încât a fost nevoit sa-si deschida propriul studio.
O alta lucrare care este considerata una dintre cele mai importante in domeniul designului publicitar german , este afisul pentru fabrica de pantofi Stiller realizat in 1908(foto sus centru).
Una dintre lucrarile cel mai complexe a fost colaborarea cu fabrica de tigarete Manoli in anul 1911. Lor le-a conceput si designul interior al magazinelor de prezentare, a decorat vitrine si a avut si rol de arhitect pe langa deja obisnuitul servici de a realiza afise. Lucrarile rezultate din colaborarea cu fabrica de tigarete Manoli pot fi luate ca exemplu de creare a unui ”Corporate Identity”.
Afisul publicitar pentru bujii ale firmei Bosch creat in 1914 a fost folosit foarte multa vreme ca mijloc de identificare a firmei.
In timpul Primului Razboi Mondial, germanii i-au solicitat serviciile pentru postere de razboi prin care se solicitau donatii. La sfarsitul razboiului a fost solicitat sa realizeze un afis pentru prima adunare nationala la care puteau participa pentru prima data si femei. Unul dintre acele afise facea reclama pentru acest lucru.
In 1920 el a fost primul profesor in arta posterului la Scoala de Arte si Meserii din Berlin. In urma unei invitatii pe care a primit-o in 1923, de a tine cateva prelegeri in SUA, s-a hotarat in mod spontan sa ramana acolo. La inceput a lucrat ca designer de interior. Afisele lui nu erau chiar atat de apreciate in SUA . Erau considerate prea moderne in acea vreme pentru piata americana. In 1926, Bernhard a creat mai multe afise si pliante pentru o campanie publicitara siropului de tuse REM. Afisul ”Men in a storm” a aparut in Encyclopedia Britannica.
Lucian Bernhard mai este cunoscut si ca realizatorul catorva seturi de litere(fonturi) care ii poarta numele( Bernhard Condensed Bold, Bernhard Fashion, Bernhard Modern, B.Antiqua, etc).
Retragerea din lumea publicitatii a inceput dupa cel de al doilea Razboi Mondial cand si-a concentrat marea majoritate a timpului sau pe pictură. Aceasta alunecare spre pictura a avut loc datorita faptului ca in mediul de afaceri al reclamelor au inceput sa se produca schimbari. Deciziile pentru campaniile de publicitate se faceau de catre art-directori care aduceau specialisti, dar care se ocupau doar de un anumit segment in acea campanie de publicitate. Iar Bernhard care deja din tinerete stia sa conceapa si sa termine un proiect, nu era obisnuit cu lucrul pe portiuni . El stia sa faca totul si era obisnuit sa faca totul.Nu îi placeau limitările impuse de specialisti. De aici a început distantarea lui cu publicitatea.
Unul din ultimele sale afise a fost pentru Pepsi-Cola in anul 1955.
Hubert Riedel - curatorul expozitiei
prof.dr.Marcel Tolcea - director Muzeul de Arta Timisoara
Alina Baciu - directoare- Centrul Cultural German Timisoara
Expozitia este organizata de Centrul Cultural German si Institutul German pentru Relatii Externe in colaborare cu Muzeul de Arta din Timisoara.
Aceasta colectie de lucrări face parte dintr-o expozitie itineranta care si-a inceput drumul in anul 1999. In Romania , prima oprire a fost la Brasov, la Muzeul ”Casa Muresenilor” unde lucrarile au putut fi admirate in perioada 2 martie-28 martie. A doua oprire a fost in perioada 9 aprilie-30 aprilie la Galeria de Artă Contemporana a Muzeului National Brukenthal din Sibiu. Iar a patra oprire si ultima a acestei expozitii itinerante, pe teritoriul Romaniei, va fi la Cluj cu vernisarea expozitie in 10 iunie la Muzeul National de Arta. După Cluj , nu stiu care va fi drumul acestor lucrări.