Mittwoch, 28. April 2010

Horia Colibasanu la inaltime

Alpinistul timisoarean Horia Colibasanu , a cucerit in 27 aprilie varful Annapurna de 8091 m. El a mai incercat de doua ori sa urce pe Annapurna/Himalaya alaturi de spaniolul Inaki Ochoa de Olza. Prima data a fost in 2007, dar au renuntat din cauza oboselii, iar a doua oara expeditia s-a incheiat tragic prin decesul lui Inaki Ochoa de Olza(29.05.1967-23.05.2008). Aceasta ascensiune ii este dedicata prietenului si partenerului sau de expeditii Inaki Ochoa de Olza.
Aceste fotografii sunt din 15 aprilie 2009 cand Horia Colibasanu a participat la o conferinta de presa in care anunta participarea sa la festivalul mondial ”Piolet D`Or” in localitatea Chamonix/Franta. A fost invitat pentru a i se inmana distinctia ”Spirit of Mountaineering” pentru devotamentul fata de Inaki Ochoa de Olza- colegul de expeditie pentru care si-a riscat viata incercand sa-l salveze in 2008 in ascensiunea lor spre varful Annapurna.

Festivalul ”Piolet D`Or” este cel mai mare festival de premiere si recunoastere a performantelor in alpinism.

In toate fotografiile prezentate de Horia Colibasanu la conferinta de presa a fost alpinistul spaniol decedat in 2008.

foto: Justin Ionescu(S)-secretar gen.al Federatiei Romane de Alpinism si Escalada

Horia Colibasanu (C) si Andrei Simu(D)- presedinte Club Sportiv Alternative din Timisoara

Zilele Maghiare Banatene - 4






Trupa maghiara de teatru Gruppen-Hecc din Targu-Mures a avut o reprezentatie în Timisoara cu ocazia Zilelor Maghiare Banatene. Dupa cum se vede de pe afis, programul de varietati ”Piszkos Fred visszatér Fülig Jimmy őszintesajnálatára”(traducerea.....), a fost un program de varietati cu iz politic . Dar in asta nu este nimic neobisnuit, doar stim ca politica este intotdeauna cea mai mare sursa de inspiratie :) . Spectacolul a fost prezentat publicului , in a noua zi din programul cultural al Zilelor Maghiare Banatene.










Donnerstag, 22. April 2010

Zilele Maghiare Banatene - 3


Seria evenimentelor culturale organizate cu ocazia sarbatoririi Zilelor Maghiare Banatene- editia a XV-a, a continuat joi 22 aprilie, cu vernisarea unei expozitii de grup la Galeria Helios din Timisoara.

Expozantii sunt studenti de etnie maghiara din cadrul Facultatii de Arte Plastice si Design a Universitatii de Vest din Timisoara. In deschidere a vorbit Szasz Eniko(S)- presedintele Asociatiei Femeilor Maghiare din Timisoara si Szekernyes Janos-critic de arta/ directorul Filialei din Timisoara al Uniunii Artistilor Plastici.








Aceasta este a sasea zi din calendarul evenimentelor dedicate culturii maghiare din zona Banatului istoric. Manifestarea fiind una euroregionala , evenimentele culturale se desfasoara si in tarile vecine, la Szeged, Opusztaszer/Ungaria si Novi-Sad/Serbia. Acasa la noi, majoritatea evenimentelor au loc in Timisoara si doar cate un eveniment in Dumbava si Arad.

Sirul de evenimente a inceput in 13 aprilie la Szeged/Ungaria si se va incheia in 09 mai tot in Ungaria , la Opusztaszer .

Dienstag, 20. April 2010

Zilele Maghiare Banatene - 2

In a patra zi (luni 19 aprilie) din calendarul evenimentelor culturale, organizate de Asociatia Femeilor Maghiare din Timisoara, cu ocazia sarbatoririi Zilelor Maghiare Banatene a avut loc concertul Filarmonicii de copii din Vlahita /jud.Harghita -sub bagheta dirijorului Haaz Sandor . Concertul a fost gazduit in Biserica romano-catolica Millenium din cartierul Fabric/Timisoara. (Pentru cinstirea a 1000 de ani de la stabilirea ungurilor in Campia Panoniei, a fost ridicata aceasta biserica si de aici si numele de Millenium. Constructia ei a inceput in 1896 si a fost finalizata in 1901, fiind sfintita in 13 octombrie al aceluiasi an. Capacitatea bisericii este de 3000 de persoane)

Din 1983 Filarmonica de Copii este compusa din 140 de copii ( 100-cor , 40-orchestra) si este prezenta la 20-30 de evenimente anual. Trebuie sa amintesc faptul ca in Vlahita nu exista scoala de muzica, iar instruirea instrumentistilor are loc la cercul de muzica din cadrul Clubului Copiilor si Scolarilor din Vlahita. Datorita succesului si impresiei bune, au fost invitati sa sustina concerte si turnee atat in tara cat si peste hotare. De asemenea , se pot mandri ca din anul 2000 au imprimat si 3 CD-uri.




Repertoriul formatiei este compusa din cantece populare maghiare cat si cantece traditionale ale altor popoare, cu acompaniament de orchestra si nu in ultimul rand piese clasice scurte.

Prestatia minunata a acestor copii a fost rasplatita cu aplauze indelungate. Iar urmarea acestor aplauze a fost ca urechile noastre au mai fost delectate cateva minute cu muzica lor.

Felicitari atat copiilor ,instructorilor cat si organizatorilor pentru aceasta seara deosebita !

------------------------------------------------------------------------------------------------ Vineri 16 aprilie, la Casa Maghiara( sala Bolyai Janos) din Timisoara a avut loc o seara literara cu participarea membrilor Ligii Scriitorilor Maghiari din Transilvania. (E-MIL , Erdélyi-Magyar Irók Ligája).


Au citit fragmente din operele lor autorii : Muszka Sandor(S), Markus Andras(CS), Orban Janos Denes(D)-presedinte E-MIL si invitatul din Ungaria , poetul Szalinger Balazs(CD).

Acesta a fost al doilea eveniment din cadrul Zilelor Maghiare Banatene.


Sonntag, 18. April 2010

Salonul International de Vinuri VinVest 2010




Salonul Internatioanal al Vinurilor VINVEST 2010 - editia a VII-a ,

perioada de desfasurare : 16-18 octombrie 2010,

la Centrul Regional de Afaceri Timisoara




Ministrul Mihail Dumitru- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale( foto sus, centru).

Victor Surdu-vicepresedinte Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor.(foto jos stg.) si Lucia Pârvu expert degustator si director VINVEST (foto sus si jos , dreapta)




O sticlă cu vin spumos sec în care pluteau fâșiuțe de aur de 23 de carate era atractia unor expozanti austrieci(foto jos). Cu siguranță ca privirile tuturor celor care au trecut prin fața acestui stand au fost atrase de spumosul sclipitor.

Am avut parte si de un Tepeș, care săracu` tot încerca să-și mute pletele :) mai în lateral deoarece curgeau apele pe el de atâta căldură. Aici în poză a stat cumințel :)))))




O simpaticutza ”strugurică” a fost mascota Salonului International de Vinuri -VinVest2010.
Cavaleri ai Ordinului Vinurilor: din Szeged/Ungaria - foto sus si din Iași (foto jos)



Cele trei zile din acest weekend mai mult ca sigur ca au fost perfecte pentru iubitorii de vinuri. Papilele lor gustative au fost puse la grea incercare daca au facut cate o oprire , a se intelege :)degustare la fiecare producator de vinuri prezent in salon ( Cotnari, Jidvei, Vinarte, Domeniul Coroanei Segarcea, Vincon Vrancea Davino, Weingut Brutler & Lieb, Cramele Rotenberg, Vie Vin Vinju Mare, Wine Princess, Elite Wine, S.E.R.V.E Ceptura, Domeniile Dealu Mare Urlati, Domeniile Ostrov, Domeniile Boieru, Budureasca, Senator Wine, Cramele Pancota, Dregan Grigore, Pivnita lui Teo) și fiecare distribuitor( Prier Vinexpress, Massucco Vini, WineRo, Ade International Escal, Santomas prin Monteko Romania, ViniDelMondo-Austria, Produse Moldovenesti, M&V Remgal Tour, Arte&Vino, Metro Cash&Carry Romania.) Daca bugetul vizitatorilor salonului a fost mai mult sau mai putin afectat de cumpararea unor anumite sticle de vin, zambetul cu siguranta le-a fost mai larg la iesire :)))